Meme dikleştirme ameliyatı; meme dokusunda sarkma,meme şeklinde deformasyon, deride gevşeklik ve bazen çatlaklarla kendini gösteren sarkık(pitotik )görüntüyü düzeltmek amacıyla yapılan bir ameliyattır.
Meme dokusu yaşla ve yerçekiminin etkisiyle sarkabileceği gibi; sık kilo-alıp veren kişilerde ,doğum ve emzirme süreci sonunda meme dokusunda meydana gelen azalmayla birlikte de sarkabilir. Aynı şekilde memede hacim büyüklüğü ve yanlış sütyen kullanımı de erken yaşlarda memede sarkma meydana gelmesine zemin hazırlar.
Ameliyatsız yöntemlerle (masaj, krem ya da alet) sarkma tedavisinin yapılması mümkün değildir. Memede sarkma tedavisinin en etkin, uzun süreli ve yüz güldürücü tedavisi meme dikleştirme ameliyatı ile elde edilir.
Meme dikleştirme ameliyatı sırasında genel anlamda meme başları ve meme dokusu göğüs duvarı üzerindeki normal pozisyonlarına taşınarak meme tekrar şekillendirilir ve deri fazlası çıkartılır.
Sarkma miktarına göre seçilen ameliyat teknikleri arasında;
*Meme dokusunda sarkma miktarı az ancak memede hacim eksikliği daha belirginse, meme protezi ile hem hacim eksikliği tamamlanır hem de bir miktar dikleşme sağlanabilir.
*Sarkma miktarı fazla ve meme hacmi büyük ise meme küçültme tekniklerine benzer şekilde meme toparlanıp dikleştirilir.
*Sarkma miktarı fazlalığıyla beraber ve hacim eksikliği de varsa, memeye hem protez konulur, hem de dikleştirme yapılır.
Ameliyat sonrası oluşacak izler hangi tekniğin kullanıldığına bağlı olarak; *Sadece meme altında yatay,
*Sadece meme baş çevresinde yuvarlak,
*Meme başı çevresiyle birlikte dikine (lolipop), ya da
*Ters T şeklinde olabilir.
18 yaşını doldurmuş, memede sarkma nedeniyle fiziksel ve psikolojik sıkıntılar yaşayan kişilere meme küçültme ameliyatı yapılabilir.
Ameliyat öncesi meme muayenesi yapılmalı; gerekli durumlarda meme ultrasonografisi veya mamografi ile meme değerlendirilmelidir.
Ameliyat öncesinde kişinin dikkat edilmesi gereken noktalar şu şekilde sıralanabilir;
– Sigara kullanımına ara verilmelidir.
– Alkol tüketilmemelidir
– Halihazırda kullanılan ilaçlar doktor kontrolünde alınmalıdır.
– Sauna, solaryum, buhar banyosu gibi uygulamalardan kaçınılmalıdır.
– Güneş ışınlarından korunmalıdır.
– E vitamini, aspirin, bitkisel çaylar ve kan sulandırıcı etkisi olabilecek ilaçlardan kaçınılmalıdır. kullanılmamalıdır
Meme dikleştirme ameliyatı genel anestezi altında yapılır. Kullanılan tekniğe bağlı olarak meme dikleştirme ameliyat süresi 2-4 saat arasında değişir.
Ameliyat sonunda dikiş yerlerinin üzeri uygun pansumanlarla kapatılarak sporcu sütyeni giydirilir. Ameliyat bitiminden 4 saat sonra yemek yenip, 5 saat sonra ayağa kalkılabilir. 24-48 saat sonra ameliyatta konulan drenler çekilir. Bunlar çıkarıldıktan 2-3 gün sonra duş alınabilir ve normal günlük aktivitelere başlanabilir.Sporcu sütyeninin 4 hafta devamlı giyilmesi gerekmektedir.. Memenin son şeklini alması yaklaşık 8-10 hafta sürer. Yine ilk 3 hafta sporcu sütyenini gece gündüz takması gerekmektedir. Üçüncü haftadan sonra kol ve göğüs hareketleri dışında tüm spor aktivitelerini yapabilir. Altıncı haftadan sonra her türlü spor aktivitesi serbesttir.
Meme dikleştirme ameliyatı ağrı eşiği çok düşük olan kişilerde bile rahatlıkla tolere edilir. Ameliyattan sonra verilen ağrı kesici ilaçlarla konforlu bir ameliyat sonrası dönemi geçirilir
Süt verme fonksiyonunun korunması seçilen tekniğe ve memenin sarkıklığına göre değişir. Ancak genellikle emzirme fonksiyonu korunması beklenir.
Bu ameliyat sonrasında hamilelik veya fazla miktarda kilo değişimleri memelerde tekrar bir sarkmaya neden olabilir. Bu yüzden bu ameliyatın artık çocuk planlamayan ve bazal vücut ağırlığı dalgalanmayan hastalarda yapılması daha doğru olur.
Meme dikleştirme ameliyatı sonrası ,sadece meme protezi konulan hastalarda meme altında 3-4 cmlik ufak bir iz kalmaktadır. Bu iz meme altında gizlenebildiği için genellikle rahatsız etmez. Memede deri toparlaması yapılacak hastalarda seçilen tekniğe bağlı olarak meme başı çevresinde sirküler; meme başı altında ise I, L ya da T şeklinde iz kalır. Bu izler hastanın yara iyileşmesine bağlı olarak zamanla azalır, ancak tamemen yok olması mümkün değildir.Yara iyileşmesi iyi olan kişilerde 1 yıl içinde belirginliği iyice azalır. Beyaz tenli, sigara içmeyen, sağlıklı beslenen kişilerde yara izleri çok daha iyi iyileşir.