Jinekomasti

Jinekomasti erkek memesinin büyüyerek kadın memesine benzer bir görünüm almasıdır. Jinekomasti sıklıkla vücuttaki östrojen (kadınlık hormonu) seviyesinin yükselip erkeklik hormonu seviyesinin düştüğü durumlarda ortaya çıkar. Bu durum bebeklerde, ergenlerde ve yaşlılarda fizyolojik olarak ortaya çıkar. Ergenlik dönemindeki jinekomastilerin büyük kısmı birkaç yıl içerisinde ortadan kaybolur.
Bunun dışında çeşitli hormon bozukluklarında, başta akciğer kanseri olmak üzere bazı kanser türlerinde, AİDS gibi sistemik hastalıklarda jinekomasti gözlenebilir. Çeşitli kalp ilaçları, kanser ilaçları, hormon içeren ilaçlar ve uyuşturucular da jinekomastiye neden olabilir.
Şişmanlığa bağlı olarak ortaya çıkan ve meme bezinde büyüme olmaksızın yağlanma nedeni ile memenin büyük gözükmesi durumun yalancı jinekomasti denilir. Yalancı jinekomasti de çok yaygın karşılaşılan bir sorundur.
Ayırıcı tanı ile jinekomastinin nedenine karar verildikten sonra tedavi planlanmasına geçilir. Büyüklüğü ve derideki bolluğa göre jinekomasti 3 gruba ayrılır. Birinci evrede büyüklüğü sınırlı ölçülerdedir, deride gevşeklik veya sarkma yoktur. Ikinci evrede ise irice bir kadın göğsü gibidir, ancak deride sarkma oluşmamıştır. Üçüncü evrede ise ek olarak deride tedavi gerektirecek ölçüde gevşeklik vardır.
Jinekomastinin hangi evrede olduğu tedavi planını oluşturmakta önemlidir. Eğer birinci evre jinekomasti söz konusu ise yapılan tetkiklerden sonra bunun baskın olarak yağ dokusundan oluştuğu görülürse sadece liposuction (yağ emme) uygulanarak jinekomasti tedavi edilebilir. Eğer memenin yapısı yağ dokusu dışında meme bezinden oluşuyorsa, meme başından yapılacak küçük bir kesi ile bu dokunun çıkarılması ve patolojiye yollanması söz konusu olabilir. İkinci evre içinde hemen hemen aynı tedavi yöntemlerinin olduğu söylenebilir. Üçüncü evredeki jinekomastilerde derideki sarkıklık ileri düzeydeyse, bu durumda fazla deriyi ortadan kaldıracak bir takım cerrahi planlamalar gündeme gelir.
Tüm ameliyatlarda olduğu gibi, jinekomasti ameliyatında da ameliyattan 3 hafta öncesinde sigarayı kesmek gerekmektedir. Son 1 haftada kan sulandırıcı ilaçlardan ve benzeri maddelerden uzak durmak gerekmektedir.
Merhaba